top of page

Úvaha nad ráží pro LR


Blíží se nová sezóna a tak začínáme všichni přemýšlet nad novým vybavením. A jeho nejdůležitější část je výběr vhodné ráže pro daný účel. A tak jsem se nad tím pokusil zamyslet. Co a proč vlastně od své ráže očekávám...

Jak už jsem se zmiňoval v článku o nábojích, poslední dobou dochází k velkému vývoji a výrobci se mohou přetrhnout v uvádění nových a lepších střel na trh. A tím dochází i ke změnám ve výběru ráže...

Na obrázku jsou střely zleva:

6mm Sierra MK 110grs / BC G1 .617

6,5mm Hornady ELD-M 140grs / BC G1 .646

6,5mm Sierra MK 142grs / BC G1 .626

6,5mm Sierra MK 150grs / BC G1 .713

7mm Sierra MK 197 / BC G1 .780

7,62mm Sierra HPBT 168grs / BC G1 .462 (standard po dlouhá léta, ale dnes už překonaný)

7,62mm Sierra TMK 168grs / BC G1 .535

Co se tím ale vlastně mění? Jaké jsou vůbec naše požadavky na ráži?

Pro nás je důležité zasahovat terč přesně... A v tom nám pomáhá:

- nízký zpětný ráz, abychom mohli těsně po výstřelu sledovat své zásahy (především, když se střílí na kovové terče). Také nám umožní udržet lépe kvalitní pozici a dělat tak méně chyb díky kvalitní pozici. Dobré zvládání zpětného rázu je klíč... Čím je střela lehčí, tím je nižší zpětný ráz. Bohužel je ale vyšší ovlivnění střely větrem. Jsou to tedy tak trochu protichůdné požadavky.

- vysoká rychlost střely - a tím i plošší balistická křivka. Ta nám pomůže udělat méně chyb při korekcích. Navíc je zde velmi důležitý faktor ovlivnění střely větrem. Čím rychleji bude v cíli, tím méně jí vítr ovlivní. Při střelbě na větší vzdálenosti je odhad větru a správná korekce na něj zcela zásadní.

- vysoký balistický koeficient střely. Čím je vyšší, tím méně střela ztrácí na rychlosti.

Tyto požadavky jsou v některých bodech tak trochu protichůdné, takže půjde vždy o nějaký kompromis... Ideální by bylo vystřelit co nejtěžší střelu s vysokým balistickým koeficientem co nejrychleji - a ještě s co nejmenším zpětným rázem. Bohužel těžká a rychlá střela navíc velmi namáhá hlaveň a její životnost tak rapidně klesá.

A také půjde o to, jakou přesnost požadujeme a na jakou vzdálenost. Čím větší vzdálenost, tím víc bude hrát roli ovlivnění střely větrem...

Náboje dle ráží zleva:

Short Action

.223 Remington (5,56x45) - velmi vysoká rychlost střely (okolo 1000 m/s u lehčích střel), nízký zpětný ráz. Střely jsou ale bohužel velmi lehké a nemají příliš vysoký balistický koeficient. Do vzdálenosti 300m ale lze dosahovat dobrých výsledků.

6mm Norma BR - střední rychlost u těžších střel s vysokým BC (okolo 820 m/s). Velmi přesný náboj do 500m s velmi nízkým zpětným rázem. Nad 500m už vítr hraje podstatnou roli.

6,5 Creedmoor - střední rychlost u těžších střel s vysokým BC (okolo 840 m/s). Přesný náboj do vzdálenosti přes 1000m. Korekce na vítr jsou podstatně menší než u .308 Win a také zpětný ráz je výrazně nižší.

6,5 PRC - je to něco jako Creedmoor na steroidech... Vysoká rychlost i u těžkých střel s vynikajícím BC (okolo 900 m/s). Nová a zatím málo vyzkoušená ráže, především v Evropě. Ale potenciál tam jistě je. Měl by být dostatečně přesný do 1250m. S kvalitní úsťovou brzdou by měl být zpětný ráz nižší než u .308 Win.

.308 Winchester (7,62x51) - střední rychlosti u středně těžkých střel s nižším BC (okolo 820 m/s). Nové typy střel už mívají BC nad .500. Slušná přesnost do 700m, na větší vzdálenosti velké ovlivnění větrem.

Long Action

6,5x55SE - střední rychlost u těžších střel s vysokým BC (okolo 860 m/s). Přesný náboj do vzdálenosti 1000m. Oproti 6,5 Creedmoor o něco vyšší rychlosti.

7mm Practical - náš projekt na ELR. Velmi vysoká rychlost s těžkými střelami s vysokým BC (okolo 930 m/s u velmi dlouhé hlavně). Zde se dostáváme na hranici možností... Ale na 1000m ve větru si připadám jako podvodník - moc to střelu neovlivňuje... Tuhle ráži máme ale na větší vzdálenosti, pokusíme se atakovat 2000m. Zpětný ráz u těžké pušky je velmi dobře zvladatelný (příjemnější než u .308 Win).

.300 Winchester Magnum - vysoká rychlost u středně těžkých střel se slušným BC (okolo 900 m/s). Z tohoto náboje vychází náš 7mm projekt... Vyšší zpětný ráz.

338 Lapua Magnum (pouze nábojnice, střely došly...) - vysoká rychlost u těžkých střel s vysokým BC (okolo 900 m/s). Těžká váha pro střelbu do 2000m. Vyšší zpětný ráz.

I na obrázku si lze všimnout jedné věci. Výrobci přišli na to, že efektivnější jsou nábojnice kratší, ale s větším průměrem. A tak jsou nové ráže dnes tohoto typu. Navíc je prostě fakt, že se výrobci snaží i některé Magnumy udělat dostatečně krátké, aby se daly použít v Short Action systémech. Takový je prostě trend.

Nižší zpětný ráz pomáhá docílit jednak vyšší váha zbraně a hlavně - dobrá úsťová brzda. Připravuji test několika typů brzd - bude to doufám zajímavé srovnání...

Pozitivní vliv úsťové brzdy je znát i u ráží, kde je zpětný ráz nízký sám o sobě. Prostě zvládání zpětného rázu je snažší. "Recoil management" je dnes u dynamického střílení na kovové terče klíč k úspěchu. Těžké zbraně, výkonné brzdy a ráže se slabším zpětným rázem a plochou balistickou křivkou se prosadily a dominují tomuto oboru...

Pro novou sezónu jsme tedy po delším přemýšlení zvolili několik různých ráží...

6mm Norma BR (nebo její variantu) - pro přesnou střelbu do 500m. Tyto náboje jsou prostě skvělé. Vysoká přesnost, nízký zpětný ráz, méně střelného prachu a více muziky...

6,5 Creedmoor. Dnes už můžu říci, že to je podle mého názoru ideální universální náboj. Dobře se přebíjí, zvládne přesnou střelbu i Long Range. Sami jsme si to ověřili v této sezóně. Nahradili jsme jím osvědčený .308 Win a jsem si zcela jistý, že se nebudeme vracet zpátky. Tato 6,5mm (stejně jako i jiné - 6,5x47, 260 Rem, 6,5x55) prostě zvládne všechno co .308 Win - ale lépe, přesněji, rychleji, na větší vzdálenost, s menším zpětným rázem, s menším ovlivněním větrem a za méně peněz...

6,5 PRC - chci to prostě zkusit. Mělo by to být jako jiné 6,5mm - jen o něco rychleji a dál... Ještě to není opravdový Magnum, ale už je to víc než Standard.

7mm Practical (asi si jí pojmenuju 7 PRC, aby to k sobě ladilo...). Tento projekt prostě dotáhneme do konce. Jsem přesvědčen, že mezi Magnumy má potenciál. Ten zpětný ráz je vysloveně příjemný. Ani po padesáti ranách necítím žádnou únavu a nedělám víc chyb než obvykle.

A jakou ráži plánujete na novou sezónu vy?

Nejen členům našeho týmu můžeme nabídnout pomoc nebo radu při výběru vhodného střeliva. Máme s tím už přeci jen nějaké zkušenosti i výsledky... Nebojte se nás kontaktovat.

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page