top of page

Úvaha nad závěrovým systémem a hlavní pro LR


Blíží se nová sezóna a tak začínáme všichni přemýšlet nad novým vybavením. O rážích už jsem přemýšlel. Jakou hlaveň a závěrový systém ale zvolit? A co vlastně od nich očekávám?

Hlaveň je nejdůležitější část systému. Tady se rozhodně vyplatí nešetřit a vybrat kvalitu (ostatně kde se v Long Range dá vlastně ušetřit, že jo...).

Délka - po všech zkušenostech už bych dnes volil co nejdelší, kterou jsem ochoten ještě vláčet s sebou (nebo co mi dovolí pravidla). Čím delší hlaveň, tím vyšší rychlost střely (a už jednoznačně víme, že rychlost chceme...). Názory typu "dlouhá hlaveň překáží a je nepraktická" už dnes považuji za blbost. Letos jsem se účastnil i hodně náročných taktických soutěží s maskováním a skrytými přesuny. A délka nikdy nebyl problém, ani mne nenapadlo o tom vůbec uvažovat. Jde pouze o váhu, o té už uvažuji.

Profil - tvar hlavně, především co se síly týče. Čím tlustší, tím stabilnější a zjednodušeně řečeno - líp střílí. Tenká hlaveň je pouze lehčí, ale rychleji se zahřívá a při více výstřelech v krátkém čase dochází ke změnám v zásazích. Tlustá hlaveň je bohužel těžká.

Z toho plyne, že ideální hlaveň - dlouhá a silná - bude mít vysokou hmotnost. Hmotnost je dobrá a výhodná pokud jde o střelbu samotnou. Těžká zbraň je více stabilní (ostatně v některých disciplínách jsou i limity maximální hmotnosti, protože to prostě je znát), tedy pro střelbu samotnou vhodnější. Na druhou stranu - kdo se s tím má tahat.

Pokud uvažuji o střelbě terčové, kdy se se zbraní primárně leží a nikam jí nemusím nosit - pak je to jasné. Těžší je jednoznačně lepší. Pokud ale uvažuji o taktice, kdy se střílí i z různých poloh a zbraň se hodně přenáší - pak je lehčí výhodou. A nebo pomůže zlepšit vlastní fyzickou kondici, že jo...

Materiál - rozhodně nerezovou ocel. Vydrží déle, úsťové rychlosti jsou vyšší, méně se špiní a lépe čistí... Ale v dnešní době jsou i další možnosti...

...a to hlavně z uhlíkových vláken... Přesnější je asi označení nerez / carbon. Jejich velkou výhodou je nižší váha - o více než polovinu. To umožní mít hlaveň dlouhou a silnou a zároveň lehkou. Také mají výborné vlastnosti tepelné. Na obrázcích jsou hlavně od firmy Proof Research, která je špičkou mezi výrobci carbonových i klasických hlavní. Jejich nevýhodou je ovšem vysoká cena a špatná dostupnost u nás (na tom ale intenzivně pracujeme)...

Co si vlastně představit pod pojmem carbonová hlaveň? Základem je hlaveň nerezová, u které se odebere materiál ze střední části a místo oceli se postupně navine několik vrstev uhlíkových vláken s pojidlem. Výsledek je, že hlaveň má stále vlastnosti kvalitní nerezové, co se týká vývrtu - protože ten zůstává. Ale sníží se výrazně hmotnost (více než o polovinu), sníží se zahřívání a zrychlí chlazení. Výsledek je, že tyto hlavně mají stejnou přesnost jako nerezové, ale jsou lehčí a tolik se nezahřívají. Při delších sériích výstřelů dochází až později ke změně v zásazích vlivem zahřáté hlavně. Také se výrazně redukuje tetelení teplého vzduchu nad hlavní, které pak výrazně ztěžuje míření a zhoršuje zásahy. Uhlíková vlákna jsou až 30x pevnější než ocel a až 7x tužší a díky tomu také hlaveň při výstřelu méně kmitá a vibruje.

Závěrový systém - na něj máme také určité požadavky. Kvalita samozřejmě. Ale z uživatelského hlediska jde o více věcí...

Short a Long Action - krátký nebo dlouhý závěr.

SA závěrové systémy mají kratší chod, jsou lehčí, pevnější a je na ně větší výběr jak pažeb, tak i třeba zásobníků. Ale jsme omezeni rážemi pro SA. Což už dnes není takový problém, ani u magnumových ráží.

LA mají delší chod, a jsou těžší. Lze si ale vybrat i ráži s dlouhým nábojem, což se týká především klasických magnumů.

Dalším hlediskem je i kolik mají uzamykacích ozubů. U některých závěrových systémů se klika otevírá o 90° a tak musí být optika poměrně vysoko, aby nepřekážela a s klikou se dobře manipulovalo. Při rychlejším tempu střelby pak manipulace s klikou už vyžaduje hodně velký rozsah pohybu ruky. Je to pomalejší a víc to střelce rozhodí v dobré poloze (a ta je klíč k dobrým zásahům). Jde o systémy se dvěma uzamykacími ozuby (tady je potřeba podotknout, že například Tikka T3 má jen dva ozuby, ale přesto se otevírá pouze o 70°).

Systémy se třemi uzamykacími ozuby ale mají obvykle úhel otevření závěru 60° a tak může být optika níž, aniž by překážela při manipulaci se závěrem. Zároveň je manipulace se závěrem o něco rychlejší a střelec lépe dokáže při rychlejší střelbě udržet kvalitní polohu.

Další věcí k uvážení je vytahovač a vyhazovač. Na snímku vlevo je závěr Ruger se třemi uzamykacími ozuby a vnějším vytahovačem. Vpravo je Remington se dvěma ozuby a vnitřním vytahovačem. Obvykle se uvádí, že vnitřní vytahovač typu Remington občas praská a může být zdrojem potíží. Mohu potvrdit, že i nám se taková závada stala. Bylo to v cizině na kurzu u školní pušky a měl jsem naštěstí u sebe náhradní díl. Ale na druhou stranu to jde vyměnit rychle i v polních podmínkách a naše zbraně toho mají za sebou už hodně a to včetně dost nešetrného zacházení... Takže takový problém to zase není - jen mít u sebe náhradní vytahovač.

Vzhledem k tomu, že jsem se v předchozí úvaze o rážích zmínil o několika z nich, může být pro někoho zajímavá i varianta multirážového systému s rychlou výměnou ráží. Jako je třeba představené v tomto videu. Tento systém se naprosto osvědčil a jsem z něj opravdu nadšený. Ostatně většinu letošních úspěchů se mi podařilo docílit právě s tímto systémem. Takže teď už mohu říci, že je skutečně ozkoušený a funkční...

Jaké systémy tedy na novou sezónu plánujeme? Samozřejmě zůstaneme u osvědčených, které už máme a fungují dobře. Sám ale chystám do nové sezóny jeden nový systém...

Chci aby splňoval následující:

- rychlá a snadná výměna ráže. Ideálně i mezi standardními a magnumovými

- Short Action kvůli váze, pevnosti, doplňkům a hlavně rychlému a snadnému ovládání

- otevírání kliky o 60°kvůli snadné manipulaci

- uložení do pažby ve standardu Remington 700. To kvůli dostupnosti pažeb, chassis a spouští

Trvalo to delší dobu a stálo to hodně úsilí, ale podařilo se nám takový systém nejen najít, ale ve spolupráci s firmou Beareka i dovézt. Provedení je opravdu skvělé, stopy po obrábění bych hledal marně. Je bytelný jako tank a především splňuje všechny kritéria, které na takový systém mám...

Dokonce má výměnné hlavy závěru, takže je možné použít ráže se dnem nábojnice .223 i .308 a také magnum. Výměna je bez nástrojů za minutu hotová... Všimněte si dvojitého vyhazovače pro spolehlivé a rychlé vyhození nábojnice i při hrubém zacházení.

Jedná se o kanadský závěrový systém Ultimatum Deadline.

Hlavně chci pro tento systém v délce 26". Tato délka se maximálně osvědčila z hlediska praktického i střeleckého. Puška s takovou hlavní se mi vejde do kufru, který mohu v autě uložit napříč a nemusím sklápět sedačky. Při přesunech a střelbě mne nijak neomezuje. Ale na rozdíl od kratších hlavní mi dá možnost využít potenciál náboje a získat slušnou úsťovou rychlost. Kratší hlaveň už bych dnes nevybíral...

Takže pro tento multirážový závěrový systém to bude:

- hlaveň silná, těžká, nerezová v délce 26" pro precizní střelbu. Samozřejmě s účinnou úsťovou brzdou

- hlaveň silná ale lehká - carbonová v délce 26" na taktiku. Samozřejmě také s účinnou úsťovou brzdou

Hlavně použiji Proof Research, jejichž dovoz k nám už je těsně před zdárným koncem. Na novou sezónu budou s rezervou. Především té carbonové se nemůžu dočkat!

Příště se zamyslím nad dalšími komponenty...

Nejen členům našeho týmu můžeme nabídnout pomoc nebo radu při výběru vhodného střeliva. Máme s tím už přeci jen nějaké zkušenosti i výsledky... Nebojte se nás kontaktovat.

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page