top of page

Záhada mizejících střel


Letošní září jsme testovali nové vybavení a techniky střelby, aby jsme byli co nejlépe připravení na příští sezónu. A hlavně jsme si to užívali...

Jeden prodloužený víkend jsme jeli na tři soutěže na Slovensko a udělali jsme si z toho pěkný výlet.

F-class 1000m, kde bylo opět nádherně. Výsledky jsme tentokrát neměli nejlepší, byla to předzvěst budoucích technických potíží.

Jeli jsme to opravdu na pohodu... Na Long Range jsme používali naše pušky v ráži 6,5 Creedmoor v kategorii Standard, která se střílí na vzdálenosti 500m až 1000m. Veronika se sžívala s novým puškohledem.

Zatímco já jsem u své osvědčené pušky testoval různé bipody na novém chassis MDT ESS Carbon. Toto chassis bude součástí nové pušky na příští sezónu a tak je na čase ho už začít testovat.

Na záludný problém jsme ale narazili u pušky ráže 7mm Practical, kterou jsem střílel v kategorii Magnum (500m až 1400m). I na předchozím F-class mi chybělo několik zásahů v terči. Říkal jsem si že jsem udělal nějakou chybu a dál tomu nevěnoval pozornost. Jenže při střelbě na kovové terče se to opakovalo a spíš ještě zhoršilo.

Na videu je situace při střelbě na 1320m, kdy první dva výstřely byly zásahy, ale další dva zásahy jsme prostě neviděli vůbec. Ani zásahy mimo terč. Což je normálně vidět. V rámci tréninku jsme se na to pak zaměřili a zjistili, že se střely "ztrácí" během letu ve vzdálenosti okolo 400m... Záhada...

Nakonec jsme zjistili, v čem je problém. Střely mám úmyslně "přestabilizované", aby měly lepší balistiku v "transonic range" (rychlost střely postupně klesá. Transonic range je oblast rychlostí, kdy se blíží rychlosti zvuku a klesne pod ní. Při tom dochází k výrazné destabilizaci. Přestabilizovaná střela se pak chová o něco lépe).

Jenže jsme zjistili, že střela už má příliš velkou rotaci a čas od času se prostě ve vzduchu rozpadne na kusy, díky příliš velkým odstředivým silám... Je krásně vidět jak letí a pak najednou "puf"... a je pryč. A to je samozřejmě velký problém. Řešením bude odladit náboje s jinými střelami, tedy celé testování znovu.

Je to poučení v oblasti ELR (Extreme Long Range), která je pro nás zatím málo probádaná. Ale je dobře, že jsme na to přišli už teď, máme alespoň čas na další testování...

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page