top of page

MDT LSS-XL Gen2


To je nový typ chassis od firmy MDT, který navazuje na starší model LSS. Je určený pro kompaktní zbraně s kratšími hlavněmi a pro celkovou nižší hmotnost pušky. Ať už pro sportovní, nebo i loveckou střelbu.

Tento model má na rozdíl od svého předchůdce některé rysy vlajkového chassis ESS...

Původní model byl drobnější a lehčí, ale více střelců chtělo delší předpažbí a tím i umístění dvojnožky více vepředu. V čem je tedy nový model LSS-XL Gen2 jiný?

Především se opravdu změnilo předpažbí. Je delší a má otvory pro montážní systém M-lok. Veškeré příslušenství s tímto upevňovacím systémem lze připevnit nejen zespodu, ale i z boků a také šikmo pod úhlem 45°.

Toto chassis se dodává pro běžné typy zbraní, kde je výměna pažby výhodná. V tomto případě jde o Tikku T3 (jsou i verze pro Remington 700, Savage, Howa i CZ527). LSS-XL Gen2 je určené nejen pro zásobníky MDT (a to jak plastové, tak i kovové), ale funguje spolehlivě se všemi zásobníky standardu AICS. Šachta je veliká, zásobníky se dobře vkládají a vypouštění zásobníku je oboustranné. K chassis je možno použít jakoukoliv rukojeť typu AR, nám se nejvíce osvědčila gumová a dobře tvarovaná rukojeť ERGO Grip. Ta šikmá prohlubeň nad rukojetí je vybrání pro palec...

Někteří střelci i u pistolových rukojetí preferují oporu palce z boku a zde je poměrně dobře udělaná. Je i na druhé straně, protože celé chassis má všechny prvky oboustranné. MDT má i varianty pro zbraně s klikou na levé straně.

Pažbu lze použít jakoukoliv typu AR (ať už fixed, nebo carbine). V tomto případě je použita skvělá pažba MDT Skeleton Stock s kloubem. Pažba je v páté verzi, která má místo "červíků na imbus" (i ty jsou ale v balení) aretační šrouby, které se ovládají bez nářadí. Je regulovatelná délkově a botka se dá posouvat nahoru i dolů a dokonce i mírně šikmo.

Nové klouby jsou naprosto famózní. Jsou absolutně pevné a bez vůlí. Tady udělalo MDT velký skok kupředu. Dokonce jsou i ve variantě 2-way, neboli zamykají se i ve sklopeném stavu. Dnes už si nedovedu představit pušku bez sklopné pažby - a to jak kvůli transportu, tak i kvůli čištění...

Lícnice se dá nejen nastavit výškově, ale dokonce i do strany. Je to výborná drobnost, která se opravdu projeví na kvalitě střelecké pozice. Botka pažby je z velmi měkké gumy a je skutečně dobře tvarovaná, takže se střelec cítí opravdu komfortně.

Celkově mne LSS-XL Gen2 velmi mile překvapilo a musím přiznat, že jsem měl určité pochybnosti, než jsem ho mohl vyzkoušet a otestovat. Ale v reálu se naprosto rozplynuly a mohu říci, že tento model se opravdu povedl. MDT opět ukázalo, že naslouchá zákazníkům a střelcům a umí jim vyjít vstříc. Spolu s množstvím různých doplňků už LSS-XL Gen2 není jen levnější a lehčí alternativou k ostatním chassis MDT, ale plnohodnotným systémem jak pro sportovní, tak i pro praktickou střelbu.

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page