top of page

Elektronické špunty


Taky znáte ten pocit úlevy, kdy po dlouhém dnu při taktickém střílení s pohybem, změnou poloh, přemisťování ze střeleckých stanovišť, na sluníčku nebo v dešti, sundáte sluchátka? A co druhá stránka věci: když je nepotřebuji, kam je vlastně dám? Tento problém mohou vyřešit skladnější špunty.

Před odjezdem na taktické závody do Itálie přišla obehraná otázka: „Kam s nimi?“ Na mysli mám střelecká sluchátka. Já se přiznávám, že mi špunty nevyhovují. Když je člověk zvyklý na příposlech elektronických sluchátek, špatně si odvyká. Příposlech je perfektní, neocenitelný je na zahraničních závodech, kde se mluví cizími jazyky a dost často se značným přízvukem. Já mám osobně problém s obyčejnými špunty, nesedí mi v uchu, pořád si je musím opravovat a moc dobře mi netlumí.

Přemýšleli jsme jak to vyřešit: neztratit příposlech, ale na taktických závodech snížit nepohodlí sluchátek, a právě proto jsme vyzkoušeli elektronické špunty. Předem upozorňuji, že je používáme na otevřených střelnicích, pro velké vzdálenosti, často při taktických závodech, u kterých je potřeba se velmi rychle pohybovat na jiná stanoviště. Není v našem zájmu je používat na uzavřených střelnicích.

Já jsem si vybrala na testování dvě nejvíce dostupné značky, a to známější 3M Peltor Tactical Earplug TEP-100 a Ghost Stryke Axil od společnosti SportEar.

1. Špunty a příslušenství

Ghost Stryke Vám dorazí ve velmi luxusním balení: černá krabička, návod. V krabičce přesně vyřezán prostor pro kulaté pouzdro, 1 pár elektronických špuntů a 2 plastové krabičky s příslušenstvím. Krabička je pevná na převoz, kulaté pouzdro na zip s karabinou je jako stvořené pro taktické závody. Zacvaknu k batohu, k opasku, ke kapse, a když je potřebuji, jsou hned po ruce. Váha pouzdra včetně elektronických špuntů je 30g . Z příslušenství dále využijte vyměnitelné zátky (Eartips) v balení jsou 1 pár menších a 1 pár větších pěnových a 1 pár menších a 1 pár větších silikonových. Gumová šňůrka, kterou můžete špunty spojit, aby jste je neztratili; kartáček na čištění; součástí jsou také Secure Fit nádstavce, aby špunty opravdu dobře držely v uchu. Peltor dorazí v bílé papírové krabici. Uvnitř je černé plastové velmi bytelné pouzdro, které slouží zároveň pro nabíjení. Celé pouzdro včetně špuntů a 3ks AA baterií pak váží 200g. Dále Vám dorazí 3 páry silikonových zátek (Earpits) pod názvem 3M UltaFit a 1 pár pěnových 3M CCC-GRM-25, gumová šňůrka pro spojení špuntů a pěnové chrániče proti větru.

2. Technické vlastnosti

Ghost Stryke se na obalu pyšní snížením hluku o 30db, což zvládnou pěnové zátky. Silikonové zátky snižují hladinu hluku o 24db. Peltor píše, že snížení při použití silikonových Ultra Fit je 23db, pěnové zátky 27db. Navíc je možné si přikoupit zátky s názvem Skull Screws, které by měli docílit snížení o 30db. Jen pro představu šeptání se zařazuje do kategorie okolo 30db, domácí spotřebiče produkují 75 – 90db, koncerty 11- 140db, průmyslové stroje vytváří 110 – 140db a pušková střelba 110 – 185db.

Největší odlišností je nabíjení sluchátek, zatímco Peltor se nabíjí v krabičce pomocí 3ks AA baterií a nebo USB portem, Ghost Stryke má v každém špuntu jednu baterii typu 10 (dají se koupit jako baterie do naslouchátek, cena 6 kusů bývá okolo 150Kč.) Peltor uvádí, že plné nabití trvá 90 minut – ve skutečnosti je nabíjení opravdu velmi rychlé a v krabičce pohodlné i díky barevným kontrolkám, které nabíjení hlídají.

Co se týká barvy špuntů: Peltor standardně dodává pro EU trh černé špunty. Ghost Stryke je americká značka a na skladě má na výběr z barev: černá, šedo-zelená (označují jako tělová), červená a růžová.

3. Subjektivní hodnocení a vlastní postřehy:

  • Nejdůležitější jsou pro mě technické vlastnosti: příposlech a tlumivost. Příposlech Peltor je opravdu na úrovni jejich elektronických sluchátek, tlumivost perfektní. Ghost Stryke se sice pyšní větší tlumivostí, zvuk je ale trošku deformovaný a lépe přenáší zvuky a řeč za střelcem.

  • Na druhou stranu díky lepšímu designu Ghost Stryke lépe sedí do ucha, také zátky jsou příjemnější, a je tedy možné celodenní nošení. Zátky Peltoru jsou obrovské, i nejmenší velikost mi do ucha nesedí a delší využití se stává nepříjemným.

  • Ghost Stryke má možnost nastavení hlasitosti příposlechu pomocí pidi kolečka, Peltor má pouze dvě nastavení – nižší a vyšší příposlech.

  • Tlumivost: Peltor i Ghost Stryke píší, že dosahuje útlumu až 30db, pro srovnání elektronická sluchátka Peltor ComTac tlumí o 39db a u nás velmi rozšířená sluchátka Impact tlumí o 24db.

  • Kulaté pouzdro Ghost Stryke je vymyšleno geniálně a od někoho, kdo opravdu tyto disciplíny střílí. Velké bytelné pouzdro Peltor je zbytečně těžké.

  • Nabíjení je pro mě osobně asi lépe vymyšleno od Peltoru, kdy po celém dnu na střelnici strčím špunty do krabičky a za chvilku je zase nabito. Vyměňovat pidi baterčičky Ghost Stryke přímo na závodech je nepraktické. A i při vypnutých špuntech se mi baterie vybíjely.

  • Ještě jednou zmíním zátky, Ghost Stryke 2 silikonové, 2 pěnové – výborně sedí v uchu. Peltor 3 silikonové, 1 pěnové – všechny jsou do obřích uší a proto sedí velmi špatně. Internetové recenze doporučují přikoupit Skull Screws zátky.

  • Cena je velmi zajímavá: Peltor pro Evropský trh mají cenu okolo 14tis.Kč (630$), na Americkém trhu jsou o poznání levnější okolo 10tis.Kč (430$) je nutné ale počítat s poštovným, clem a DPH (problém pak může nastat při reklamaci). Ghost Stryke má prodejní cenovku okolo 12 tis.Kč (499$) a opět putují z Ameriky.

Elektronické špunty jsou na taktické závody perfektní pomocník. Při extrémní soutěži v Itálii byly opravdu k nezaplacení. Při pohodlí špuntů poskytují kvalitu příposlechu sluchátek. Důležitou otázkou zůstává – kolik závodů nebo střílení s nimi absolvuji a kolik za ně oproti tomu zaplatím? Pro mě jsou nepostradatelným pomocníkem.

Na slyšenou na soutěžích.

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page