top of page

Voděodolný zápisník a tužky


Při činnosti v terénu potřebujeme mít vždy po ruce zápisník. Ale nemůžeme hledět na počasí a nějaká ta kapka vody by nás tedy neměla rozhodit… Jenže při použití normálního papíru to může být - a je - problém. A proto je vhodné používat nějaký voděodolný zápisník.

Pro tento pokus jsem vybral dva druhy voděodolného zápisníku. Originální Rite in the Rain je v hnědé barvě a levnější zápisník je pro přehlednost zelený (výrobce není podstatný).

Oba papíry jsem popsal různými propiskami a popisovači, které se pro tento druh papírů používají nejčastěji. Tedy:

Obyčejnou propisku

Propisku Rite in the Rain

A dále různé permanentní popisovače na lihové bázi, liší se hlavně hrotem

Nejdříve jsem je otestoval na suchém papíře a také jsem ozkoušel jestli se napsaný text nerozmaže. To se stalo pouze v jediném případě…

Dále mne zajímalo, jestli text neprosvítá na druhou stranu papíru. Jak je vidět, u levnějšího právě prosvítá a to opravdu hodně, je tedy použitelný jednostranně, na rozdíl od hnědého…

Poté jsem oba papíry vymáchal důkladně ve vodě a také je zmačkal a zase narovnal. Pod vodou byly asi 3 minuty. Kromě jediného nápisu, který je zcela nečitelný a voda ho smyla, všechny ostatní jsou bez nejmenších problémů čitelné.

Také jsem na ně každým popisovačem psal dokud byly mokré (nápisy "na mokrém"). Kromě jednoho to nebyl problém, nicméně papír může být sice mokrý, ale nesmí na něm být voda přímo, pak to prostě nejde. Je potřeba jí utřít. Také je vidět, že levnější (a o něco slabší) zelený papír je od některých popisovačů potrhaný.

Na levnějším papíře se definitivně nedá použít zadní strana, protože veškeré nápisy jsou vidět skrz… U dražšího je to znát pouze u nejsilnějších popisovačů, ale i tak je druhá strana použitelná.

Oba papíry jsem pak úplně vysušil. Protože jsem si všimnul, že na mokrém papíře jsem někde psal, když na něm ještě byla voda, setřel jsem jí rukou a ještě něco málo vyzkoušel.

Je opravdu znát rozdíl v kvalitě obou papírů. U hnědého jednak mnohem déle trvalo, než vodu vůbec nasál, a také byl i mokrý výrazně tužší. Psal jsem na mokré papíry když byly na podložce, ale pokud by byl takto mokrý celý zápisník, zelený papír by se trhal mnohem více, tím jsem si jistý. Po vysušení je také hnědý papír pořád v rozumném tvaru, i přesto, že jsem oba stejně pod vodou zmuchlal, drží více rovný tvar, na rozdíl od zeleného. Ten bych musel rovnat zřejmě žehličkou, rukou to moc nejde. Také se na něj po vysušení o trochu hůře píše.

Celkově musím přiznat, že jsem očekával od zeleného zápisníku více - i přesto, že je o něco levnější… Skoro bych řekl, že jeho vlastnosti jsou někde napůl mezi Rite in the Rain a normálním papírem… A to mi přijde málo, vzhledem k tomu, že nestojí polovinu toho, co kvalitnější Rite in the Rain.

Co se týká otázky, čím na takový papír psát? Obyčejnou propiskou to nemá moc smysl. V tomhle testu se to tolik neprojevilo, ale obyčejná propiska má problém se zimou a vlhkem (mlha kupříkladu). Propiska Rite in the Rain tyto problémy vůbec nezná. Dá se na ní spolehnout za jakýchkoliv okolností. Jenže její cena už ale tak příjemná není… Navíc občas potřebuji lihovým popisovačem něco napsat na různé obaly, zalaminované tabulky, desky a podobně. Takže jsem je začal nosit u zápisníků také a zjistil jsem, že velmi dobře fungují i na tyto voděodolné papíry.

Dnes už používám právě výhradně zápisníky Rite in the Rain a lihové popisovače. Jsou univerzálnější, dají se použít na více povrchů a jejich cena je opravdu nepoměrně příznivější.

Příště představím další drobné vychytávky a naše vybavení...

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page