top of page

Vybavení Long Range - optiky, pažby, bipody


Opět přináším detailnější pohled na vybavení střelců, použité při soutěži Long Range v květnu 2018 na Slovensku. Střelci z pěti zemí Evropy soutěžili ve třech kategoriích a střílelo se od 500m do 1400m. K jednotlivým položkám jsem opět napsal i menší komentář.

U grafů je i rozlišeno vybavení střelců, kteří se umístili na stupních vítězů v jednotlivých kategoriích. Is, IIs, IIIs pro kategorii Standard. Iss, IIss, IIIss pro kategorii Super Standard a Im, IIm, IIIm pro kategorii Magnum.

Výrobci optik

Puškohledy jsou nedílnou, základní a velmi důležitou součástí zbraňového systému. A také nákladnou... Ušetřit se dá na velmi málo věcech, ale puškohledy jsou rozhodně něco, na čem se ušetřit nevyplatí. Zobrazený seznam je pěkně vypovídající o tom, co si lze v Evropě koupit. Bohužel, některé puškohledy nejsou zastoupeny především kvůli špatné dostupnosti. V tomto seznamu se Evropa od USA prostě dost liší. Nově přichází i další problém - a to s dovozy puškohledů. Dle ministerstva průmyslu a obchodu se jedná o "vojenský materiál" a obchodování s ním podléhá jinému režimu než běžné zboží. Samozřejmě to pouze komplikuje dovoz.

Ke kvalitním optikám je samozřejmě potřeba mít i odpovídající montáž. Systém je pouze tak kvalitní a přesný, jako jeho nejslabší článek. A občas to bohužel je právě montáž optiky... Není velký rozdíl v tom, zda se jedná o jednodílnou montáž, nebo dva klasické montážní kroužky, pokud jsou kvalitní. Kroužky bývají lehčí, jednodílná montáž zase umožňuje další náklon puškohledu.

Typy optik

V tomto grafu jsou typy puškohledů podle zvětšení (přesné modely už lze snadno dovodit). U dvou kusů se mi nepodařilo zjistit přesněji model (střílel jsem zároveň s nimi a bohužel to v čase na přípravu nešlo stihnout). Každopádně tento graf nám ukazuje opravdu zajímavá data. Za povšimnutí totiž stojí tři nejpoužívanější modely puškohledů.

Kahles i624, zvětšení 6-24x, čočka 56mm, tubus 34mm. Cena okolo 2.500,- €, jedná se tedy o puškohled ve vyšší třídě. Rakouský výrobce prožívá v posledních několika letech velký comeback a toto je jedním z jeho tahounů. Je to optika, která boduje především díky svým parametrům, ceně a dostupnosti v Evropě.

Schmidt & Bender PM II 5-25x56, tubus 34mm. Ceny okolo 2.500 - 3.500,- € podle výbavy (jedná se o více různých variant). Opět puškohled vyšší třídy.

Tyto puškohledy po léta byly a stále jsou zlatým standardem, podle kterého se poměřují ostatní puškohledy v této třídě. A to nejen v Evropě, ale ve světovém měřítku. I v USA je používá mnoho střelců a jen tak se to jistě nezmění. A to už prostě o něčem vypovídá...

Vortex Viper PST 6-24x50, tubus 30mm. Cena se pohybovala okolo 1.100,- €, ale už se neprodávají a nevyrábí. Jeho náhrada se právě začíná prodávat v ceně těsně pod 30.000,- Kč. Je to puškohled střední třídy, na Long Range se jedná o základ.

To může na první pohled vypadat jako překvapení, že se tyto puškohledy tolik (a úspěšně) používají. Ale jen na první pohled... Vortex s touto řadou udělal celosvětově velký skok a nabídl velmi slušnou optiku s dobrými parametry za cenu, kdy neměli konkurenci. A navíc s doživotní zárukou. A jak se léty používání ukázalo, tyto puškohledy jsou kvalitní a vydrží opravdu hodně. Mám s tím osobní zkušenost, kdy jsme je nakoupili na naše školní pušky a fungují stále bez jediné závady. A věřte mi, že se studenti k půjčenému vybavení nechovají zrovna v rukavičkách. Navíc je používáme na taktiku a opravdu dostanou zabrat. Problémy žádné...

Nové PST II jsou opět o level výš, ale cenu si zachovaly. Právě jich konečně pár přišlo a rozhodně si nějaké necháme! Lze koupit například u Beareky.

Dále je zajímavé poměrně velké zastoupení puškohledů IOR, které jsou z Rumunska. Nicméně je potřeba si uvědomit, že se této soutěže zúčastnilo i dost střelců z Rumunska, takže to zase až takové překvapení není...

Celkově je zřejmé, že nejobvyklejší rozsah zvětšení je okolo 5-25x. Naprostá většina střelců používá zvětšení někde v tomto rozsahu. Ostatně, většina střelců nestřílí na maximální zvětšení, ale v průměru se nejvíce střílí se zvětšením okolo 15-18x. Nejde totiž jen o zvětšení samotné, ale o zorné pole, o schopnost po výstřelu pozorovat zásahy - a také při horších světelných podmínkách (mlha, mirage neboli tetelení vzduchu) je lépe vidět při nižším zvětšení.

Pažby a chassis

Většina střelců používá původní pažby, ale občas někdo pažbu vymění za jinou, která mu více vyhovuje a tady je jejich seznam. Pažby bývají plastové, nebo ze dřeva a mívají relativně jednoduchou konstrukci. Uložení je do takzvaného "beddingu". Chassis mají hliníkový základ a uložení je právě do hliníkového bloku. Mají pistolovou rukojeť, používají zásobníky a mívají nastavitelné pažby i lícnici.

Protože bylo poměrně hodně chassis od Accuracy International, rozdělil jsem je ještě podle typů. AI děla chassis velmi kvalitní, dělá je dlouho a jednotlivé typy se od sebe dost liší, takže si každý vybere dle svých preferencí. Ostatně je to takový zlatý standard, podle kterého se poměřují ostatní.

GRS jsou v tomto případě pouze pažby a to jak plastové, tak i ze dřeva. Firma vyrábí i chassis, ale to tu žádné nebylo.

MDT je kanadská společnost, která vyrábí více typů chassis, ale ESS je jejich poslední a také nejvyšší model, který zdatně konkuruje AI. Jsou opravdu dobré, cena příznivá a tak jsem si jistý, že tuto novinku budeme vídat častěji... Blíže se na ní zanedlouho podívám v recenzi.

Bipody

Bipody jsou další důležitou součástí systému. Na této soutěži Long Range je potřeba aby se daly snadno nastavovat, protože všechny terče střílet na stejné nastavení nelze (některé jsou lehce z kopce, jiné naopak do kopce). Jejich stabilita je také základním klíčem k úspěchu. Pokud puška po výstřelu příliš "odskočí", je obtížné sledovat vlastní zásahy.

Nožičky Harris, nebo Atlas jsou díky své váze vhodnější na taktiku, ale pro tento typ soutěže, kde střelec střílí staticky z jednoho místa, jsou vhodnější některé těžší a stabilnější typy, jako třeba Fortmeiery, nebo české TST. Tady nebylo mnoho "F-class type" bipodů, se kterými se lze hodně setkat při soutěžích, kde jde o přesnou mířenou střelbu. Za zmínku stojí i jeden "Elite Iron Revolution Bipod" což jsou velice zajímavé, drahé a v Evropě dost vzácné nožičky...

Úsťové brzdy

Kvalitní úsťová brzda má za úkol nejen snižovat zpětný ráz, ale i zlepšit přechodovou balistiku střely. Kromě nižšího zpětného rázu se puška chová celkově klidněji a při výstřelu tolik neodskakuje.

Naprostá většina střelců je na svých zbraních má, ale je zajímavé, že mezi těmi pár lidmi, kdo jí nepoužívají, byli i velmi úspěšní střelci, kteří skončili na medailových pozicích. Je to trochu zavádějící, protože tito střelci měli poměrně masivní a těžké zbraně s dlouhými hlavněmi, kde sama váha pomáhá k nižšímu zpětnému rázu. V kategorii Magnum už by to ale nefungovalo...

Takový byl pohled na vybavení při soutěžích Long Range. Příště ještě provedu rozbor vybavení použitého střelci při dvou odlišných typech soutěží - mířená střelba a taktika. Každá z těchto disciplín má svá specifika a na vybavení se to poměrně dost projevuje.


Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page