top of page

Úprava zbraně


Někdy člověku nevyhovuje některé vybavení na 100% a tak se snaží ho nějak upravit. Nebo v tomto případě ještě vymyslet a vyrobit něco úplně nového...

Pojďme se tedy podívat na jednu malou předělávku zbraňového systému, spojenou s povrchovou úpravou podle našich představ.

Úprava zbraně

Úprava zbraně

Takto zpočátku vypadala jedna z našich zbraní. Tikka T3 6,5x55. Šasi MDT HS3. K tomuto šasi jsem zpočátku provizorně namontoval rukojeť a pažbu z AR15, protože jsem chtěl pažbu, kterou nikdo nenabízel (dnes je situace již jiná), a musel jsem jí nejdříve vyrobit a rukojeť ještě nepřišla... Také jsou na ní nožičky Versa-Pod.

Úprava zbraně

A tohle jsem z ní udělal...

Úprava zbraně

Na šasi HS3 jsem chtěl tubusové předpažbí, aby mohly být nožičky jednak více vepředu a také blíže k hlavni. Také jsem chtěl mít do budoucna možnost instalace různého příslušenství.

Úprava zbraně

Předpažbí jsem chtěl s co nejužším profilem, jednak kvůli váze a také, aby příliš nepřekáželo a nerušilo. Je dokonce o něco užší než samotné šasi.

Úprava zbraně

Další změnou byla instalace rukojeti Ergo Grip Deluxe, kterou dnes používám na všech zbraních, protože jsem nenašel lepší alternativu... Také bylo nutné předělat páku závěru, protože původní byla maličká, špatně se s ní manipulovalo a v tomto šasi to byla úplná tragédie... Tato nová s kuličkou se ovládá úplně skvěle, jsem moc spokojený.

Úprava zbraně

Další změna byla sklopná pažba. Botka je seřiditelná MDT a lícnice seřiditelná Accuracy International.

Úprava zbraně

Použili jsme kloub D-force, který se v době, kdy jsme tuto úpravu dělali, jevil jako nejpevnější. Dnes už bych šel ale jinou cestou...

Úprava zbraně

Pažba má vybrání, do kterého zapadá ve sklopeném stavu klika závěru. Na obrázcích je pouze polotovar, výsledná podoba bude trochu sofistikovanější.

To, aby se pažba zavřela přes kliku závěru, jsem chtěl od počátku. Sklopnou pažbu jednak kvůli přepravě a také kvůli čištění. No a sklopnou přes kliku proto, aby jí jednak ochránila a také aby ve sklopeném stavu nebyla puška příliš široká. Také toho můžu pškně využít při přesunech s puškou na popruhu...

Úprava zbraně

Celou sestavu pak bylo samozřejmě potřeba řádně otestovat, jestli nějak negativně neovlivnila původní výkon a přesnost systému... Ovlivnila, ale pozitivně. Díky dvojnožce více vepředu a blíže k hlavni, je při střelbě velmi stabilní. Dílo se tedy podařilo.

Dalším krokem pak byla povrchová úprava, což si ukážeme příště...

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page