top of page

Co Používají Profíci - RÁŽE


Autor Cal Zant na svém blogu PrecisionRifleBlog.com několik let dělá statistiky a studie vybavení nejlepších střelců USA v soutěžích PRS (Precision Rifle Series) pod názvem "What The Pros Use" - neboli "Co Používají Profíci". Přeložil jsem článek „What The Pros Use – Rifle Caliber“. Článek i obrázky jsou tedy převzaty, pouze jsem jej doplnil některými vysvětlivkami - Harry.

V této a následující studii vyzpovídal nejlepší střelce v USA v disciplínách PRS (Precision Rifle Series) a NRL (National Rifle League). Konkrétně střelce, kteří se umístili v celonárodním hodnocení PRS na prvních 125 místech a NRL na prvních 50 místech. PRS i NRL jsou podobné soutěže v přesné a dynamické Long Range střelbě. Většinou se střílí na vzdálenosti mezi 250 a 1100m a to většinou na kovové terče, z různých pozic (vleže "na pohodičku" poměrně málo) a na čas. U nás se tomu nejvíce podobají různé taktické soutěže. V Evropě se oficiální soutěž PRS pořádá jednou ročně ve Francii, jako jeden z několika málo oficiálních mimoamerických závodů PRS.

Zde je tedy studie o rážích, používaných nejlepšími střelci těchto soutěží.

Nejpopulárnější průměr střel

Vzpomínám si na dobu, kdy naplno probíhal souboj mezi 6 a 6,5mm rážemi. Ale teď už to vypadá, že je dobojováno a 6mm střely jednoznačně dominují soutěžím přesné Long Range střelby. 7 z 8 top střelců používají ráže 6mm.

Přesto, že z grafu je patrné že 6mm ráže dominují, stojí za povšimnutí pár věcí:

  1. v každé ze soutěží alespoň jeden z 10 nejlepších střelců používal 6,5mm ráži. Takže si buďte jisti, že výborný střelec s nimi stále dokáže konkurovat.

  2. Dva střelci v NRL uvádějí, že používají ráže 5,56mm. Toto je první rok, kdy se mezi nejlepšími takovéto ráže objevují

Pravidla NRL uvádějí, že se smí používat střely o průměru od 5,56 do 7,62, které nebudou mít úsťovou rychlost vyšší než 3200 fps (975 m/s). Pravidla PRS jsou v zásadě stejná, jen neomezují minimální průměr střely. Každopádně musím uznat, že jsem byl překvapen, že někdo vůbec používá na této vysoké úrovni střely o průměru 5,56 (nejde o .223 Rem, samozřejmě. Bude upřesněno dále – Harry). To pouze dokazuje to, co už dávno vím!

Zdá se že trend jde směrem k menším průměrům střel a menším nábojnicím. Menší zpětný ráz pomáhá střelcům pozorovat vlastní zásahy při střelbě z improvizovaných pozic a z barikád (Barikády se říká deskám s otvory, kdy se střílí z různých pozic s použitím této barikády jako opory – Harry). Co také pomáhá je používání různých indikátorů zásahu na terči, jako například od Magnetospeed. Na velkých soutěžích se tyto indikátory začínají běžně používat u terčů na vzdálenostech okolo 900m a více. To znamená že už není třeba důrazný zásah kovového terče, aby vám ho rozhodčí uznal. V minulosti někteří střelci preferovali 6,5mm ráže právě proto, aby jim rozhodčí zásahy uznávali (sám jsem něco podobného vícekrát zažil na Long Range Steel, kdy někdy je opravdu problém poznat zásah. Jednou jsem měl 4 zásahy za sebou a rozhodčí je nechtěl uznat. Protože i ostatní střelci potvrdili moje zásahy, dostal jsem pokyn k extra výstřelu a pokud ho trefím, započítají mi i předchozí... To jsou pak nervy... - Harry) bez různých dohadů. Terminální energie projektilu při zásahu kovového terče na velké vzdálenosti pak byla důležitým faktorem, ale s rozšířením indikátorů zásahu už to nehraje takovou roli a umožňuje to používání lehčích střel při nižších rychlostech. (u nás ani jinde v Evropě jsem se zatím s těmito indikátory nesetkal. Dříve bývaly mechanické, dnes už jde většinou o elektronické. Ale je jasné, že se dříve nebo později začnou používat i v Evropě – Harry)

Nejpopulárnější ráže

Když se podíváme na konkrétní ráže, můžeme vidět poměrně značný posun proti minulým několika letům. Ráže 6mm Dasher (někdy označovaná jen 6 Dasher) se stala nejpoužívanější – a to s výrazným náskokem.

6mm Dasher je nejvíce populární mezi nejlepšími střelci spolu s 6mm Creedmoor. Tyto dvě ráže jsou tak populární, že ani počet střelců, používající další tři ráže v pořadí není tak vysoký, jako počet střelců používající jednu z těchto dvou... Tyto dvě ráže používá téměř polovina nejepších střelců – konkrétně 47,4 %.

6XC (XC jsou ráže, které vytvořil David Tubb a XC znamená eXtra Capacity – Harry) jako třetí byla také poměrně slušně zastoupena. Ráže používající nábojnice typu Creedmoor a „x47 Lapua“ jsou designem a objemem poměrně podobné 6XC nábojnicím.

A pak je další skupina nábojnic: 6mm BRA, 6mm BRX a 6mm BR. Tyto jsou stejně jako 6mm Dasher, 6mm Comet a 22BR v zásadě variacemi a úpravami původní ráže – 6mm BR. Na obrázku je pěkně vidět srovnání 6mm BRA (Ackley Improved – tato firma dělá u mnoha typů nábojnic změnu oproti původním v úhlu ramen a vršku nábojnice obecně. Jednak se zvýší trochu objem nábojnice, ale hlavně upraví tvar spalovacího prostoru pro lepší hoření – Harry) a 6mm Dasher. Více se o nich rozepíši dále.

Staré dobré ráže 6,5 Creedmoor a 6,5x47 Lapua byly mezi top střelci stále zastoupené ve slušném počtu. Je mi jasné, že spousta lidí, kteří tento článek čtou, mají své zbraně v těchto rážích. Chtěl bych říci, že je zbytečné si hned myslet, že jsou zastaralé, nebo že nejsou konkurence schopné. Stále dokáží podávat špičkové výkony. Osobně svým blízkým a přátelům doporučuji 6,5 Creedmoor. Nezapomeňte že číst tyto statistiky je sice zábava, ale nenechte si tím zkazit radost z vybavení, které vám slouží. (tady stojí za povšimnutí, že pro účely soutěžní dynamické střelby už několik let nikoho ani nenapadne uvažovat o 308 Win. V tomto ohledu jsme u nás a v Evropě obecně prostě trochu zaspali. Podobně jako se v celém článku jasně mluví o tom, že 6mm ráže v zásadě převálcovaly 6,5mm - tak i u nás už je zřejmé, že s 308 Win je ta konkurenceschopnost ještě horší. Viz můj vlastní článek z Mistrovství Slovenska - Harry)

Dva střelci v NRL používali střely 5,56mm a to konkrétně v ráži 22BR (tedy 6mm BR stažená na 5,56 – Harry). Jeden se umístil na 20 místě a druhý na 39 v hodnocení sezóny. Znamená to tedy, že i tato ráže může být konkurenceschopná s dobrým střelcem.

A nakonec – jeden ze střelců používal ráži 7MMachine (přiznám se že jsem nezjistil detaily – Harry). Používal střelu Hornady 150 ELD-X s úsťovou rychlostí 2810 fps (856 m/s).

Pojďme se ale blíže podívat na to, jaké ráže používalo nejlepších 10 střelců v každé soutěži.

Výsledek na tomto grafu potvrzuje trend v širším okruhu střelců, až na skutečnost, že 6mm Dasher dominuje ještě více mezi úplnou špičkou střelců! 40 % nejlepších z deseti top střelců v obou soutěžích používá 6mm Dasher. To je velký skok, když si uvědomíme, že před dvěmi lety používalo Dasher pouze 6 střelců ze 100 nejlepších. Je tedy zcela zřejmé, že ti nejlepší střelci vsadili své peníze především do ráže 6mm Dasher.

Vzestup 6mm Dasher a jiných ráží na základě 6mm BR

48 % střelců z nejlepších 175 v obou soutěžích používá některou z ráží na základě 6mm BR. Mezi první desítkou v každé ze soutěží je to dokonce 65 %!

- většina začíná s nábojnicí Lapua v ráži 6mm BR Norma

- "Ackley Improved" verze 6mm BR. Ramena mají úhel změněný ze 30° na 40°, ale jsou ve stejném místě jako u 6mm BR a krček je tedy stejně dlouhý. Lze použít i Dasher matrice snížené o 0,080".

- 0,100" delší headspace než 6mm BR, stejný 30° úhel ramen. Lze použít matrice 6mm BR zvýšené o 0,100".

- 40° úhel ramen typu Ackley, ale posunuté výše. Podobné 6BRA ale se zvětšeným headspace o 0,080".

- 6mm Creedmoor pro srovnání velikosti

Tady jsou nejpoužívanější ráže na základě 6mm BR. Každá z nich má o trochu větší vnitřní objem než původní 6mm BR. Pokud byste je drželi pohromadě v ruce, bude trochu problém rozeznat je mezi sebou...

Norma dokonce nabízí přímo nábojnice 6mm Dasher, takže kdo se nechce trápit s úpravou nábojnic ze 6mm BR, má možnost je koupit přímo. Norma nábojnice dokonce má o něco delší krček, než při úpravě z nábojnic 6mm BR. Ale ze všech 47 střelců, kteří střílí 6mm Dasher pouze jeden používal nábojnice Norma. 46 ze 47 používá přeformátované nábojnice Lapua! Někteří střelci dokonce argumentují, že nábojnice Norma mají silnější stěny a tedy i menší objem, což se projevuje nižší úsťovou rychlostí až o 100 fps (30,5 m/s).

Také může jít o to, že nábojnice Norma jsou hůře k sehnání, nebo střelci preferují kvalitu nábojnic Lapua i za cenu formátování.

6mm Comet a 22BR jsou další ráže na základě 6mm BR. Nepodařilo se mi zjistit detailnější informace o Comet, ale podle všeho je velmi podobný s Dasher. 22BR je samozřejmě pouze 6mm BR stažený pro střely 5,56mm.

Doposud výrazná většina střelců používala ráže s nábojnicemi typu XC, Creedmoor nebo „x47 Lapua“, které mají podobný objem, okolo 50 grs vody (tak se určuje objem nábojnic, podle hmotnosti vody – Harry). Ráže na bázi 6mm BR představují výrazný posun k nábojnicím o objemu pouze okolo 40 grs vody. To je 20% pokles objemu mezi nábojnicemi typu Creedmoor a typu BR!

Pokles v objemu nábojnic znamená, že se spálí méně prachu při každém výstřelu, což by mělo prodloužit životnost hlavně. Jsem si jistý, že to je významný faktor, protože 65 % těchto střelců ročně vystřílí přes 4000 nábojů (tady si říkám že jsem za letošní sezónu vystřelil zhruba 2200 ran a neumím si představit střílet dvojnásobek – Harry). Pokles objemu o 20 % ovšem zdaleka neznamená že úsťové rychlosti klesnou podobně. Mezi 6mm Creedmoor a 6mm Dasher je rozdíl v úsťových rychlostech zhruba 4-5%. To ovšem znamená pouze to, že v těchto menších nábojnicích se prach spálí efektivněji.

Ptal jsem se střelců, jak těžkou střelu a při jaké rychlosti používají a provedl analýzu těchto odpovědí. Tady jsou typické úsťové rychlosti nejpoužívanějších 6mm ráží (většina střelců používá hlavně v délce 26 palců).

(2600 fps odpovídá 792 m/s. 2700 je 823, 2800 je 853, 2900 je 884, 3000 je 914 a 3100 je 945 – Harry)

Poslední část článku se zabývá „směrodatnou odchylkou“ úsťových rychlostí, ale přiznám se, že si tuto část odpustím, především proto, že to počítáme jinak...

Stejně jako v minulých letech, i letos Cal Zant plánuje další články o dalším vybavení v jeho sérii "Co Používají Profíci", které se také chystám přeložit...

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page