top of page

Vybavení Long Range - Taktika


Nedávno jsme se zúčastnili závodu Mistrovství Slovenska v taktické střelbě - Asociácie presnej streľby Slovenska - Long Range. Byl to finálový závod celé série, které jsme se také účastnili. Ale tentokrát šlo o střelbu nejen z přesných pušek, ale i z pistolí a samopalů.

A protože to byla soutěž v tomto ohledu poměrně nezvyklá, připravil jsem souhrn vybavení střelců, použitých právě při tomto mistrovském závodě. V tabulkách je vyznačeno i vybavení nejlepších střelců.

Zbraně

Tady může být poměrně zajímavé a překvapivé, kolik bylo pušek Blaser. Obvykle se na Long Range příliš nevidí. Ale přeci jen, tyto taktické soutěže přitahují jiné střelce, než třeba F-Class. U některých ze střelců je například znát jejich lovecká orientace - a právě tady lze hledat původ těch Blaserů. Jinak je zajímavé, že se rozšiřují zbraně jako Ruger PR a Tikka TAC, které jsou pro podobné disciplíny určené.

Ráže

Zde se poměrně dobře ukazuje ústup od .308 win a nástup ráží 6,5mm a také jsou zde zastoupené dvě 7mm. A jsem přesvědčený, že tak jako například v Americe, i u nás půjde trend směrem k rážím s lepšími balistickými vlastnostmi a menším zpětným rázem.

Puškohledy

I mezi puškohledy je patrný posun k optikám se zvětšením okolo 5-25x. Jistě, jsou zde i vyjímky a navíc se nedá čekat, že by střelci své kvalitní optiky brzy měnili za jiné. Prodej kvalitních optik je u nás natolik ztrátový, že se to příliš neděje...

Zvětšení a průměr čočky ovšem nejsou jediná důležitá kritéria. Pro taktickou střelbu je víc než výhodné mít i odpovídající kříž. Moderní záměrné obrazce typu "vánoční stromeček" umožňují velice přesnou i rychlou střelbu pomocí přenášení. A pokud jde o rychlost, klikat korekce už prostě nestačí...

Pažby

Na této soutěži bylo zajímavé, že mimo továrních, byly zastoupené pouze GRS a Accuracy International. GRS byly ve všech případech dřevěné a tvarované pro praváka nebo leváka. AI všech zastoupených verzí jsou hliníkové s plastovými částmi a oboustranně symetrické. Nedávno jsme se na jiné soutěži setkali se střelbou ze slabé ruky v různých pozicích (také vestoje bez opory) a v takové situaci mají střelci s tvarovanými GRS docela problém...

Nožičky

Poměrně mne překvapilo, že nikdo nepoužíval Harris nožičky. TST jsou české výroby a Fortmeier z Německa. Každopádně tady je znát posun k sice těžším, ale přeci jen stabilnějším nožičkám.

Délka hlavně

Opět zajímavé srovnání ve kterém nefigurují kratší hlavně. Vzhledem k tomu, že tento seriál se střílí na vzdálenosti až 700m, všichni střelci volí hlavně, ve kterých co nejvíce využijí potenciál náboje. 28" hlaveň je už přeci jen dost, ale šlo v tomto případě o ráži 280 Rem, které to prostě prospívá. Pro většinu ráží je ale optimální délka pro taktiku právě v rozmezí 24" - 26".

Všechny hlavně bez vyjímky byly opatřeny výkonnými úsťovými brzdami. Obzvlášť pro střelbu z nestandardních pozic a na čas je to velký přínos.

Samopaly, neboli útočné pušky

Na této soutěži se střílelo i na papírové a kovové terče z útočných pušek. Samopal vz.58 byl samozřejmě zastoupen nejvíce, ale upřímně řečeno jsem jich čekal víc. Přechod střelců ke zbraním typu AR15 mne poměrně překvapil. Ale pokud jde o výsledky na čas, není se čemu divit...

Ráže samopalu

Opět se potvrdil stejný trend jako u Long Range pušek - ráže s lepší balistikou a menším zpětným rázem se prostě prosazují čím dál více...

Mířidla samopalů

Popravdě jsem nevěděl co od této soutěže a vložené střelby z útočné pušky čekat. Sám jsem měl na pušce kolimátor a říkal jsem si že to jistě bude stačit. Střílelo se na kovové terče ve vzdálenostech 50 až 140 metrů, což nebyl s kolimátorem problém, s mechanickými mířidly už trochu ano. Ale také na papírové terče ve vzdálenosti 44 a 55 metrů. A tam už byly pušky vybavené optikou se zvětšením přeci jen ve výhodě.

Pistole

Střelba s pistolí byla také vložená do soutěže a byla to dynamická střelba na kovové terče. Přišlo mi zajímavé srovnání, jaké zbraně jsme používali.

Ráže pistole

A také mi přišlo zajímavé, že se našli i dva střelci s ráží .45 ACP. Veškeré vybavení i zbraně a střelivo do nich jsme po dobu trvání soutěže měli u sebe a přemisťovali se s nimi...

O této zajímavé soutěži připravuji bližší informace v dalším článku...

Nejen členům našeho týmu můžeme nabídnout pomoc nebo radu při výběru vhodného střeliva. Máme s tím už přeci jen nějaké zkušenosti i výsledky... Nebojte se nás kontaktovat.

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page