top of page

Test dálkoměrů - díl 1


Dálkoměry jsou důležitou součástí výbavy Long Range střelců. Na některých soutěžích dokonce nezbytnou. A nejen pro soutěžní střelce, ale také pro lovce, kteří střílí na delší vzdálenosti. Několik dálkoměrů jsem tedy porovnal z uživatelského hlediska.

Ano, úmyslně říkám z uživatelského. Technická data a údaje výrobce není problém porovnat na papíře, ale jak se s nimi pracuje v reálném prostředí? To je to, na co jsem se tentokrát zaměřil především.

Na tomto srovnání pracuji několik měsíců. Nešlo pouze o jednorázovou akci, ale o dlouhodobý projekt, ke kterému jsem využil několik přístrojů, které v rámci týmu vlastníme a také jsem to dlouhodobě konzultoval nejen s jejich majiteli, ale i s jinými střelci, kteří je používají. Jednalo se o dálkoměry malé a kapesní a také o dálkoměry zabudované do dalekohledů. Mimo dálkoměrů jsem s nimi porovnával i malý monokulár a klasický dalekohled stejného zvětšení, abych měl srovnání. Také jsem použil opakovaně pozorovací dalekohled a puškohledy (i samostatně bez pušek) pro přímé porovnání. Nešlo mi totiž jen o samotnou funkci dálkoměru, ale také o to, jak který dálkoměr může „zapadnout do systému pozorovacích přístrojů“, které používáme k různým účelům. Šlo mi tedy o poměrně komplexní výsledek, ne jen o pouhé porovnání...

Nakonec jsem ale přímé srovnání udělal samozřejmě také. Celé mi to zabralo několik měsíců práce (přímé srovnání jsem prováděl 3 dny) a během nich udělal 343 fotek pouze za tímto účelem. Při tom finálním přímém srovnání jsem použil kartonové terče velikosti standardního IPSC terče a jeho zmenšených verzí. V plné velikosti má rozměry 75 centimetrů na výšku a 45 centimetrů na šířku.

Materiálu a zkušeností jsem nakonec udělal tolik, že to musím rozdělit do dvou dílů...

Co tedy od dálkoměru vlastně očekávám?

Poměrně dost... Samozřejmě aby správně a spolehlivě měřil vzdálenosti. Jenže nejen nějaké snadné měření, ale i obtížnější situace. Například za šera. Ale především poměrně malé terče na otevřené ploše. Tedy například bez valu za ním, nebo stromu poblíž a podobně. Pokud totiž nemáme k dispozici podobnou odrazovou plochu (val, křoví, strom, zeď), je významně obtížnější vzdálenost změřit. Přesně takovou situaci zažíváme na některých „taktických“ soutěžích poměrně často. A jsou to právě situace, kde se láme rozdíl mezi opravdu dobrým dálkoměrem a průměrným.

Kromě měření vzdáleností mám na dálkoměr i další nároky. Například jeho optické kvality. Když už mám v ruce nějaké optické zařízení, tak chci také optickou kvalitu. Nejen abych byl schopen terč, který chci změřit, vůbec najít. Ale překvapivě často používáme dálkoměr k pouhému „podívání se“ a pozorování. A proto bych ocenil i optickou kvalitu. V tomto ohledu hrají samozřejmě prim dalekohledy se zabudovaným dálkoměrem, které jsem měl také k dispozici.

A některé z dálkoměrů umí nabídnout i dokonce balistický výpočet... Zadají se data zbraně a střeliva a dálkoměr přímo, nebo pomocí bezdrátového spojení s jiným balistickým zařízením, ukáže na displeji korekci pro danou vzdálenost. Technika opravdu pokročila velmi kupředu...

V zásadě tedy můžu rozdělit přístroje, které jsem testoval do několika kategorií:

  • malé dálkoměry do kapsy

  • dalekohledy s funkcí dálkoměru

  • dálkoměry s balistickými funkcemi (což mohou být jak ty menší, tak i dalekohledy)

Jako první představuji poměrně starý, ale stále funkční dálkoměr Bushnell Yardage Pro. Některé nové dálkoměry v levnějších cenách (okolo 6 až 8 tisíc) mají podobné funkce i využití. Jedná se o základní přístroj, který pouze měří optickou vzdálenost k terči.

Navíc číslice i záměrný obrazec jsou tmavé. V šeru, nebo na tmavém pozadí je pak docela problém zaměřit terč a také přečíst výslednou vzdálenost... Terče velikosti IPSC postavy dokáže spolehlivě změřit na vzdálenosti do zhruba 300 metrů. Na větší vzdálenosti už nezměří terč, ale dokáže změřit pozadí (val, stromy atd...) a nad 600 metrů už nezměří prakticky nic. Na běžné české 300m střelnice je nicméně poměrně dostačující, ostatně mnoho let jsem ho používal. Optická kvalita je ale bohužel dost žalostná... Práce s ním je ale poměrně snadná a jednoduchá. Vydržel opravdu doslova všechno.

Dále jsem měl k dispozici čínský dálkoměr „no name“ v ceně přibližně 3 tisíce. Opticky je to ještě horší než u více než 10 let používaného Bushnellu. Záměrný obrazec i číslice má také tmavé. IPSC změří zhruba do 250 metrů a do zhruba 500 metrů dokáže změřit pozadí. Na větší vzdálenosti opravdu není. Je to samozřejmě dané i cenou, ale v ruce proti Bushnellu působí hodně „plastově“ a křehce. Také nezobrazuje stav baterie (což je poměrně důležité). Přiznám se otevřeně, že podobné levné čínské dálkoměry opravdu nemohu doporučit...

Dále jsem měl možnost vyzkoušet vícekráte Vortex Ranger 1300 za 9.900,-. Dnes už jsou v prodeji jeho novější a dražší verze. Mimo velikého skoku oproti předešlým v optické kvalitě je také mnohem praktičtější díky červeným číslicím a záměrnému obrazci. A oproti předešlým umí navíc i jednu velmi užitečnou věc – mimo optické vzdálenosti umí ukázat i vzdálenost balistickou. Tedy reálnou horizontální vzdálenost, kterou potřebujeme pro balistické výpočty. Na obrázku je vidět, že ukazuje i úhel 5°... Výborná vlastnost, která nám ušetří měření úhlu a přepočítávání. Terč změří do zhruba 500 metrů a pozadí dokáže změřit až do zhruba 700 metrů. Pokud hledáte slušný, odolný dálkoměr za dobrou cenu pro vzdálenosti až 500 metrů, tento vám poslouží dobře.

Leica Rangemaster 2700-B. Dálkoměry Leica byly a stále jsou etalonem kvality. Zlatým standardem a měřítkem, podle kterého se porovnává konkurence. Tyto mono jsou malé, lehké a odolné. Opticky jsou výborné a měří přesně a spolehlivě. ½ IPSC do vzdálenosti okolo 400 metrů, plnou velikost okolo 750 metrů a pozadí na 1000 metrů není problém (na větší vzdálenosti jsem už netestoval).

Nicméně jsem se pravidelně setkával s tím, že na soutěžích, kde bylo obtížné změřit vzdálenosti, majitelé Leica dálkoměrů pravidelně nenápadně vyzvídají od ostatních, jestli hodnoty, které naměřili máme také (s jinými dálkoměry). Nikdy jsem tomu nevěnoval moc pozornost, dokud jsem je sám neměl příležitost ozkoušet. Potíž je totiž v kombinaci dvou faktorů. Jednak jsou tlačítka docela vystouplá a díky tomu se musí stisknout poměrně silně (aby nedocházelo k neúmyslné aktivaci třeba v kapse). Ale při silném stisknutí je poměrně velká pravděpodobnost, že si s ním člověk maličko pohne... A s tím souvisí druhá vlastnost – po zmáčknutí tlačítka zmizí záměrný obrazec a objeví se pouze číslo (vzdálenost). Ale v kombinaci s tuhým tlačítkem už uživatel nemá zpětnou kontrolu, jestli s přístrojem v okamžiku zmáčknutí nepohnul... Když jsem měřil a testoval v zimě a větru, měl jsem rukavice a zmrzlé prsty. A to pogumované tlačítko šlo navíc extra ztuha. No byl to boj, udržet dálkoměr při stisknutí tlačítka bez pohnutí...

Každopádně modely od Leicy jsou jinak dobré a lze je doporučit. Tento typ CRF 2700B stojí 21.500,-. Leica pro letošní rok chystá i dálkoměry se zabudovaným balistickým počítačem a myslím, že je na co se těšit.

SIG KILO 2400 ABS. Sig Optics jsou poměrně mladou divizí Sig Sauer. A šli na to ve velkém stylu... Tento model je jejich vlajkovou lodí mezi malými dálkoměry. Opticky je skvělý, měří výborně a velmi rychle. Mimo klasických funkcí jako předchozí dva dálkoměry – tedy červené podsvícení, které se dá regulovat, měření optické i balistické vzdálenosti (přepočet podle úhlu) je uvnitř i integrovaný balistický počítač Applied Ballistic... A meteostanice... A spojuje se pomocí Bluetooth s mobilem a aplikací v něm... A terč změří i přes 800 metrů, pozadí mnohem dál.

A také nám ihned kromě vzdálenosti ukáže i korekce. Programuje se to pomocí aplikace v mobilu, protože se zadávají komplexní balistické údaje. Korekce se ukazují nejen v dálkoměru, ale i v té aplikaci v mobilu na displeji. Díky tomu, že je v dálkoměru integrovaná meteostanice se vlastně při měření nic nezadává, všechno udělá přístroj sám. Pouze vítr se může buď zadat v aplikaci, nebo se změří pomocí větrné korouhvičky, která se zastrkává do mobilu a je součástí balení. Kouzlo moderní techniky je prostě tady... Ale výrobce si to také patřičně cení a prodejní cena je u nás 51.673,-.

Mimo tohoto modelu má Sig v kategorii malých dálkoměrů i další modely bez integrovaných balistických funkcí, které jsou podstatně levnější. Z uživatelského hlediska jsou velmi dobré a skvěle se s nimi pracuje. Především je ovládání rychlé, jisté a intuitivní...

V pokračování se podíváme na dalekohledy s funkcí dálkoměru a naše praktické zkušenosti a hodnocení.

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page