top of page

Chassis MDT


Abychom byli schopni podat dobré výkony a plně využít potenciál své pušky, je potřeba aby střelci dobře seděla a vyhovovala pažba. To je zcela klíčový faktor, který ovlivňuje výsledek na terči. A protože klasické pažby nevyhovují všem, lze se vydat i cestou chassis. A zde skutečně září kanadská firma MDT...

Firem, které se výrobou různých typů chassis zabývají je více. Ať už v Evropě, nebo v severní Americe. Důvodů, proč jsme si zvolili primárně MDT, je více. Jejich výrobky jsou skvělé, ceny velmi příznivé a v neposlední řadě - naslouchají svým zákazníkům. A neustále inovují, nesedí na vavřínech jako jiní. No a co je pro nás v Evropě ještě důležitější - jsou to Kanaďani... A s těma se dá výborně komunikovat, všechno jde snadno a rychle (nevěřili byste, jak je tohle důležité a na rovinu - ne úplně běžné).

Když jsme před lety začali na kurzy nabízet i zapůjčení zbraní, měli jsme relativně široký výběr pažeb. Postupně jsme my sami i naši studenti začali přecházet od klasických pažeb k chassis systémům. A i v tomto segmentu jsme měli docela široký výběr, na obrázcích není vše...

Podařilo se nám, díky firmě Beareka, získat zdroj na MDT a začali je používat ve větším množství. Na obrázku jsou Tikky a Remingtony v chassis HS3. Toto chassis se nám velmi osvědčilo a používáme je stále.

HS3 je skvělé chassis na mířenou střelbu, ale dá se s ním dělat i taktika. Od začátku jsem ale chtěl tubusové předpažbí a tak jsem si ho udělal jako příslušenství na HS3. Po čase ale MDT přišlo s modelem ESS, které je na taktiku stvořené a tubusové předpažbí už má.

A právě model ESS zaznamenal velký úspěch a začal se objevovat i na evropských soutěžích. Nejen na taktických, ale i třeba na Long Range...

A v čem je tedy rozdíl mezi klasickou pažbou a chassis? Chassis mívají rozdílnou ergonomii, než většina klasických pažeb. Mívají nastavitelnou délku pažby, výšku lícnice a některé i výšku botky pažby. Některé jsou i sklopné, což se hodí při transportu a čištění. Také mají většinou klasickou pistolovou rukojeť, na rozdíl od normálních pažeb. Vyhovuje to novému stylu střelby, který se čím dál více prosazuje. Další důležitý rozdíl je v uložení závěrového systému s hlavní do pažby. Klasické pažby ať už ze dřeva, nebo i z plastů, na toto uložení tak trochu trpí. Je potřeba, aby byl systém uložený v tzv. "beddingu" a to už je buď z výroby (u těch kvalitnějších a dražších), nebo se toho musí ujmout dobrý puškař. Ale chassis jsou v naprosté většině hliníkové (třeba i plastovými částmi) a systém je uložený přímo do hliníku v podobě nějakého typu bloku. Ty se různí podle výrobců, ale zkušenost mám takovou, že u dobrých chassis to prostě sedí bez jakýchkoliv úprav. Tyto obě vlastnosti (ergonomie a uložení systému) mají pak přímý vliv na přesnost střelby. Máme zkušenost takovou, že pouhá výměna pažby za chassis okamžitě zlepšuje výsledky na terči a to skutečně měřitelně.

Sám jsem používal pažby nebo chassis od různých výrobců. A díky tomu můžu plně ocenit, jak dobré chassis od MDT jsou. ESS i HS3 na našich školních puškách nám už mnohokrát dokázaly co se s nimi dá nastřílet...

Na základě intenzivního testování různých komponentů si na příští sezónu chystám celý nový systém. A ten by měl zvládat skoro nemožný úkol - a to být vhodný zároveň na terčovou, Long Range i taktickou střelbu - což jsou tak trochu protichůdné požadavky. Koncept už mám, některé komponenty také a letošní sezónu vše pečlivě testuji a srovnávám, abych byl na podzim připravený trénovat a od začátku nové sezóny to mohl spustit naplno. Už teď jsem si jistý, že jedním z jeho základních komponentů bude právě chassis MDT ESS.

Jednotlivé systémy chassis od MDT představím detailněji v samostatných článcích v následujících týdnech. Půjde o modely HS3, LSS XL Gen2, ESS a jejich příslušenství.

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page