top of page

Statistika dalšího roku střelby


Před rokem jsem sepsal statistiku roku střelby s puškou Remington 700 v ráži 6,5 Creedmoor (ke shlédnutí zde). Další rok je za námi a co se s ní dělo dál? Tady je souhrn a pár čísel...

V první sezóně jsem vystřelil 1712 výstřelů a očekával životnost hlavně okolo 2200-2500. To se potvrdilo jen z části, protože ke konci životnosti už výkony nebyly ideální...

Ve stavu, jako na obrázku výše byla zbraň do 15.3.2019, kdy jsem provedl poměrně značné změny na systému.

Jednak jsem nahradil puškohled Schmidt & Bender puškohledem Vortex PST II 5-25x50 FFP EBR-2C. Byla to výborná volba především kvůli tomu, že jsem si sjednotil klikání na všech puškohledech (S&B byl jako poslední můj puškohled s klikáním 1/4 MOA. Všechny ostatní mám 1/10 MIL) a také jsem sjednotil záměrné osnovy.

Tato osnova je pro naší střelbu prostě mnohem vhodnější. Především při přenášení a rychlé dynamické střelbě. Pravdou ale je, že co se optické kvality týče, tak jsem si pohoršil (sklo z Filipín versus sklo z Německa). Nicméně ostatní vlastnosti PST II a samozřejmě i cena za to stály.

Dále jsem nahradil chassis AICS novým chassis od firmy MDT a to modelem ACC (Adjustable Core Competition). Je to chassis, které je určené pro dynamické soutěže typu PRS a umožňuje spoustu různých nastavení pomocí celé škály doplňků. Především jde o možnost ideálně zatížit a vyvážit celý systém pomocí různých závaží. Závaží jsou ty černé bloky na předpažbí a také na konci pažby. Také jsem vyměnil úsťovou brzdu za brzdu MDT.

Během této fáze jsem zároveň testoval i různé nastavení, vyvážení, bipody a další. Už jsem věděl, že hlaveň se blíží konci své životnosti a tak jsem chtěl mít na další sezónu připravený systém, až dostane novou hlaveň...

Než hlaveň opravdu "umřela", ukázalo se, že tento systém bude funkční a má veliký potenciál... Do té doby ještě zvládla dalších:

Počet výstřelů – 534 (celkově tedy životnost 2246 ran)

Počet jednotlivých střeleckých událostí – 17

Maximální počet výstřelů v události – 51

Minimální počet výstřelů v události – 10 (trénink)

Průměrný počet výstřelů v události – 31,4

Počet soutěží – 11

Medailové umístění – 2

Minimální teplota - 1°C

Maximální teplota + 29°C

Střelby v ČR – 5

Střelby v zahraničí – 12

Nakonec jsem se ale rozhodl, že v ACC chassis použiji jiný závěrový systém, konkrétně Ultimatum, který se velmi osvědčil v jiném systému. A tak Remington 700 dostal novou, tentokráte ale karbonovou hlaveň Proof opět v ráži 6,5 Creedmoor s brzdou Insite. Jeho další účel bude totiž lovecká a záložní sportovní zbraň... Pro lovecké účely je v pažbě H-S Precision, se kterou jsem tuto pušku původně koupil. Pro lov je tato pažba velmi vhodná, jen jsem dodal konverzi na zásobníky a nastavitelnou lícnici.

Pro sportovní použití je v chassis ORYX a kvůli lovu má puškohled Nightforce NXS 3,5-15x56. S touto novou hlavní jsem udělal "Break-in" (19 ran) a testy pro nalezení ideálního náboje, což bylo absurdně rychlé a snadné (18 ran). Hlaveň byla zajeta 8.10.2019 a už má za sebou:

Počet výstřelů – 276

Počet jednotlivých střeleckých událostí 8

Maximální počet výstřelů v události – 121 (střelba na kurzu 5 dní. Každý den čištěno)

Minimální počet výstřelů v události – 5 (test)

Průměrný počet výstřelů v události – 23 (zde je zohledněn kurz)

Počet soutěží – 1

Medailové umístění – 1

Minimální teplota + 1°C

Maximální teplota + 22°C (indoor)

V sezóně 2019 jsem používal i jiné zbraně a celkově jsem nastřílel 1948 ran v rážích .223Rem, 6.5 Creedmoor, 6.5 PRC, .308Win a 338 Lapua Magnum, což je výrazně méně než v minulé sezóně...

Statistiky střelby se velmi hodí při vyhodnocování a při přípravě na další střelby. Z chování hlavně lze leccos vypozorovat, což je při Long Range neocenitelné... Vedení střeleckého deníku tak může dost pomoci a je to skutečně užitečné.

Nejen členům našeho týmu můžeme nabídnout pomoc nebo radu při výběru vhodného střeliva. Máme s tím už přeci jen nějaké zkušenosti i výsledky... Nebojte se nás kontaktovat.

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page